Scouting bespaart samenleving 160 miljoen

LEUSDEN – Het vrijwilligerswerk van Scouting Nederland bespaart de samenleving elk jaar zo’n 160 miljoen euro. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van adviesbureau Steward Redqueen. De besparing is te danken aan de inzet van de 25.000 scoutingvrijwilligers en de positieve effecten op de gezondheid en opleiding van de 87.000 leden.

Omdat de scouts lichamelijk bezig zijn, gaat hun gezondheid vooruit en worden ze sociaal vaardiger. Dat verkleint de kans op zorgkosten als gevolg van bijvoorbeeld roken, overgewicht en depressies. Ook voorkomt de scouting vroegtijdige schooluitval en criminaliteit, wat de maatschappij ook weer geld bespaart, beredeneerde Steward Redqueen. Kinderen kunnen ook blessures oplopen tijdens scoutingactiviteiten, maar die zorgkosten zouden beperkt blijven.

Naast deze ‘sociale’ opbrengsten keek het bureau ook naar de puur economische effecten van Scouting Nederland. Daaruit werd opgemaakt dat organisatie met haar uitgaven elk jaar 28 miljoen euro aan toegevoegde waarde ondersteunt. De 11 miljoen euro belasting die ze betaalt, is 3,7 zo veel als de ontvangen subsidie. Verder ondersteunt de scouting zo’n 500 banen.

Scoutingdirecteur Jan Koehoorn overhandigde het rapport dinsdag aan Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. „Verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid: dat leer je bij scouting. De wereld een beetje beter achterlaten”, reageerde Putters. „Scouting bewijst dat al heel lang in de praktijk, maar kan het nu ook op papier laten zien.”

Wouter Scheepers, partner bij het adviesbureau, vindt dat de sociale en economische impact van scouting vaak als „een soort bijvangst” wordt gezien: „Maar als de samenleving zich realiseert hoe aanzienlijk die is, dan neemt de waardering alleen maar toe.”

Wekelijks gaan 100.000 jongens en meisjes naar scouting. Daarvoor zetten 25.000 vrijwilligers zich in. „De participatiesamenleving is bij ons al jaren in volle gang”, aldus scoutingdirecteur Koehoorn.

Bron: Telegraaf.nl