Achtergrondinformatie over de welpen

Rimboegebruiken
Binnen de welpenhordes kennen we allerlei gebruiken. Veel daarvan komen uit het Jungleboek, andere juist uit het Scoutingspel. Ook hebben de welpen vreemde namen voor heel veel dingen. Als je verder leest leer je de betekenis van al die gebruiken en namen.


Waarover wil je iets weten?

Om het je gemakkelijker te maken iets snel terug te vinden, staan hieronder allerlei onderwerpen op een rij. Wil je iets over een onderwerp wilt weten? Klik er dan op en je springt er direct naartoe!

Natuurlijk kun je ook gewoon beginnen te lezen, dan weet je straks overal alles van.

De horde en de nesten
De opening
De welpengroet
De totem
Welpenwet
Welpenbelofte
De installatie

 

De horde en de nesten
De wolven in de rimboe leven in een grote groep. Zo’n groep wolven wordt een horde genoemd.
Binnen onze groep is dat ook zo. Alle welpen bij elkaar vormen een horde.

Onze hordes bestaan uit vijf nesten van ongeveer 6 of 7 welpen, die allemaal een eigen kleur hebben. Er zijn namelijk rode, grijze, bruine, witte en zwarte wolven. Aan het nestlintje aan je blouse kun je zien bij welk nest een welp hoort.

 

De opening
* De leiding staat op een rij, Akela in het midden, de andere leiding aan weerszijden van hem/haar.
Welp en een wolf * De Welpen staan in een kring per nest.
* Allereerst mag de totem naar Akela worden gebracht.
* Akela: ‘Welpen sig out toe’
* Welpen: Gaan gehurkt zitten en raken met twee vingers van beide handen de grond tussen hun benen, ondertussen zeggen ze in koor: ‘Akela, wij doen ons best!’ DDjib, djib, djib, djib!’ ‘Wij dob, dob, dob, woefff!’
* Akela: ‘De vlag’
* 2 welpen van een nest hijsen de vlag.
* Als deze bijna in top is, zegt Akela, breng groet, alle welpen (behalve die de vlag hijsen) groeten nu de vlag. Als de vlag in top is, zegt Akela groet af.
* De 2 welpen die de vlag hebben gehesen, groeten eerst de vlag en daarna Akela die vervolgens
ingerukt zegt, ten teken dat ze terug naar hun eigen plek mogen gaan.
* Akela: ‘de welpenwet?’
* De welpen zeggen de welpenwet op.
* Daarna wordt er verteld wat we vervolgens gaan doen.

De opening van de welpen noemen we bij onze scoutinggroep gewoon vlag hijsen en -strijken.

De opening lijkt zacht gezegd nogal merkwaardig, maar dat is ook de opzet. De (toneelspeler) Baden-Powell heeft er een theaterstuk van gemaakt met een mengeling van ernst (Doen Ons Best) en nonsens (DOB), voor de fantasie van welpen, voor wie niets gek genoeg is. Hij vertelde zelfs hoe je het moest uitspreken (langzaam, scherp,..).

Betekenissen:

  • Djib = ‘doe je best’ (Engels: DYB = Do Your Best)
  • Dob = ‘doen ons best’ (Engels: DOB = Do Our Best)

 

De welpengroetWolvenkop
Als welpen groeten, doen ze dat op een wolven manier.
Je houdt je rechterhand naast je hoofd. Met je wijs- en middelvinger rechtop maak je een wolvenkop  -teken. Je vingers stellen zo de oren van de wolf voor, die gespitst zijn om te luisteren. Tegelijk leg je je duim op je ringvinger. Je duim is dan het puntje van de wolvensnuit. Ook beschermt de grote vinger van je hand, de duim, de kleinere vinger de pink en ringvinger.

Scouts over de hele wereld kennen ook nog een andere manier om elkaar te groeten: we geven elkaar de linkerhand. Waarom juist de linkerhand? Dat is bedacht door Lord Baden-Powell. Dat is de man die met Scouting is begonnen. Hij bezocht eens een indianenstam. Daar zag hij dat de indianen elkaar de linkerhand gaven. Hij vroeg waarom ze dat deden. De indianen antwoordden: ‘Omdat die hand het dichtst bij het hart zit en wij in die hand nooit een wapen dragen.’ Baden-Powell vond dat zo’n mooi gebruik, dat hij het voor Scouting heeft overgenomen.

 

De totemDe totem
In het verhaal over de opening is al gesproken over de totem. Elke welpenhorde heeft
een totem. De totem is eigenlijk een soort “geschiedenisboek” van de horde. Van kampen, rimboejachten, sportwedstrijden en andere activiteiten hangt er een herinnering aan de totem.
Kijk er maar eens een keer goed naar, sommige zijn al heel oud. De stok van onze
totem is ook heel oud, en er zit een wolvenkop op de totem.

 

Welpenwet
Als je een spel goed wilt spelen, moet je je aan de spelregels houden. Net als ieder spel heeft ook het welpenspel regels. Deze regels staan in de Welpenwet. Iedere welp hoort de Welpenwet uit zijn hoofd te kennen.

De Welpenwet gaat zo:
Een welp speelt samen met anderen in de Rimboe.
Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol
en zorgt goed voor de natuur.

Waar hij staat kan ook zij gelezen worden.

 

Welpenbelofte
Als je de Welpenwet en de horderoep kent en je wilt een welp worden, dan kun je geïnstalleerd worden. Dat is een moeilijk woord voor lid worden van de welpenhorde. Je hoort dan echt bij de horde en je eigen nest.

Tijdens de installatie beloof je dat je je aan de Welpenwet zult houden. Dit betekent dat je de Welpenwet niet alleen maar op moet zeggen. Je moet ook begrijpen wat ermee wordt bedoeld.

De Welpenbelofte gaat zo:

Ik beloof mijn best te doen
(met de hulp van God)*
een goede welp te zijn,
iedereen te helpen waar ik kan
en mij te houden aan de Welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen!

* Deze regel is optioneel; per groep of per persoon kan gekozen worden of men deze regel wil gebruiken.

Als je de belofte hebt afgelegd, ben je lid van de horde geworden. Je gaat natuurlijk niet iets beloven wat je niet meent! Denk daarom goed na wat je belooft en wat die woorden betekenen.

 

De installatie
Bij de installatie staat de horde opgesteld net zoals bij het openen. Alle nieuwelingen die vandaag worden geïnstalleerd hebben de groene blouse al aan. De leiding heeft inmiddels uitgelegd hoe de installatie gaat. Hun ouders, broers en zusjes zitten in het lokaal en er kunnen ook een paar opa’s en oma’s bij zijn.

Installeren Akela (of iemand anders van de leiding) vraagt dan aan een nieuweling om naar voren te komen. De nieuweling gaat tegenover Akela staan. Akela vraagt dan of hij of zij geïnstalleerd wil worden. De nieuweling zegt: ‘Ja!’ Dan vraagt Akela de nieuweling de Welpenwet op te zeggen. Dat gaat bijna vanzelf, want iedereen heeft de wet goed geleerd. Terwijl dat allemaal gebeurt, is een moeder druk bezig met foto’s maken. En de vader van de nieuweling loopt met een filmcamera rond.

Na het opzeggen van de Welpenwet geeft de nieuweling de groet en de linkerhand legt hij/zij op de groepsvlag. De vlag wordt netjes door de andere leiders of geïnstalleerde welpen vastgehouden. Akela wil de Welpenbelofte regel voor regel voorzeggen. Maar deze nieuweling heeft de belofte uit het hoofd geleerd en doet het helemaal alleen. Nadat de belofte is afgelegd, feliciteert Akela de nieuweling. De nieuweling is dan officieel opgenomen in de horde.

Dan is de volgende nieuweling aan de beurt.